Jerozolima Studio

Jerozolima Studio

X

Błąd!


Już zagłosowałeś na ten komentarz!

X

Błąd!


Już zagłosowałeś na ten artkuł!

X

Błąd!


Musisz być zalogowany by wykonać tą akcję!

Zaloguj lub zarejestruj się!

10 zaskakujących ciekawostek na temat alkoholu

17   1   2   0

2019-01-04

Tagi: #artykuł #ciekawostki #alkohol #używki 

Oczywiście... sprawdzonych naukowo!

#10. Wino wynaleziono przed kołem

Analizując próbki gliny z terenu chińskiej osady zbudowanej 9 tysięcy lat temu Patrick Mc Govern znalazł ślady miodu pitnego o mocy 10%. W Gruzji odnaleziono szczątki naczyń do przechowywania wina datowanych na 7,5-8 tysięcy lat! Tymczasem wynalezienie koła historycy umieszczają w Mezopotamii IV tysiąclecia p.n.e. Koło szprychowe pojawiło się około XX wieku p.n.e. i upowszechniło się wraz z popularnością rydwanów bojowych jako jednostki wojskowej.

#9. Piwo z lodu Antarktyki

Tak, był taki pomysł i ktoś go zrealizował. W 2010 australijska firma Nail Brewing postanowiła przebić wszystkich chwalących się “źródlaną”, “krystalicznie czystą” i “dziewiczą” wodą w swoich piwach. Wypuściła limitowaną serię napoju na bazie wody z lodowca Antarktyki. Nie można było go kupić w sklepie. Sprzedawano go na aukcjach, a ceny szybowały nawet do około 1 614 $ za butelkę. Dochód przeznaczono na działalność organizacji Sea Shepherd Consevation Society, która zajmuje się między innymi walką z wielorybnictwem i ochroną przyrody morskiej.

#8. Prawdziwa tequila musi pochodzić z Meksyku

Według prawa Meksykańskiego słynny napój musi zawierać 51% ekstraktu z liści niebieskiej agawy. Roślina ta niegdyś występowała głównie w Jalisco. Obecnie cztery inne meksykańskie rejony mogą używać nazwy tequila. Pochodzi ona od plemienia Ticuila mieszkającego niegdyś właśnie w Jalisco. Kiedy na początku XXI wieku producenci w Południowej Afryce zaczęli wytwarzać swoją wersję napoju z podobnej do agawy rośliny Meksyk użył środków dyplomatycznych i politycznych by zarezerwować sobie znak towarowy. Konkurencja używa od tej pory nazwy agava.

#7. Im starsze wino tym lepsze? Niekoniecznie

To praktycznie wiedza powszecha, że wiek wina powinien świadczyć o jego wartości i smaku. Tylko, że wcale to tak nie działa. Najważniejsza jest nie liczba lat, a sam rocznik – jak pogoda panowała wtedy w winnicy i jaki mogła mieć wpływ na zbiory. Jeśli chodzi o sam wiek, dziennikarz i znawca win – Giles Kime – tłumaczy, że raczej wpływa on negatywnie na smak trunku. - Większość win, a w szczególności białe – mówi dziennikarz – stają się z wiekiem cierpkie i pozbawione smaku. Dodaje, że jedynie niektóre najwyższej jakości czerwone wina oraz szampany potrafią nabrać smaku z wiekiem, ale to i tak jest kwestia indywidualnego podniebienia.

#6. Amerykański rząd zatruwał alkohol

Działo się to podczas prohibicji w latach dwudziestych XX wieku. Rząd amerykański próbował zwalczać nielegalny handel alkoholem, z dość umiarkowanym skutkiem. Nielegalny produkt pojawiał się w podziemnych barach, sprzedawany na ulicach, pędzony w domach, rozprowadzany przez mafię. Zdecydowano się na niekonwencjonalną i zabójczą taktykę: wiedząc, że ogromne ilości przemysłowego alkoholu są podkradane przez bimbrowników zarządzono w 1926 by producenci dodawali do swoich produktów trujące substancje takie jak chloroform, formaldehyd lub alkohol metylowy. Efekt był natychmiastowy, a ilość zgonów i zachorowań tak wielka, że lekarz naczelny Nowego Jorku zdecydował się na konferencję prasową i publicznie opowiedział o rządowej taktyce żądając wzięcia przez polityków odpowiedzialności. Oczywiście niewiele to dało, z powodu zatruć zmarło 400 osób, a w kolejnym roku 700. Zatruwanie alkoholu przerwało dopiero zniesienie prohibicji w grudniu 1933 roku.

#5. Abstynencja jest bardziej ryzykowna niż picie?

Przez dekady każdy z nas nie raz słyszał, że picie dużych ilości alkoholu doprowadza naszą wątrobę do opłakanego stanu i jest odpowiedzialny za wiele innych dolegliwości. To poniekąd prawda, ale naukowcy badający okoliczności i przyczyny zgonów pijących i niepijących dokonali ciekawej obserwacji: z powodów, których jeszcze do końca nie poznano, pijący zdają się mieć mniejsze szanse na zgon nież niepijący. W badaniach z 2010 roku, opublikowancyh w branżowym czasopiśmie Alcoholism: Clinical and Experimental Research, psycholog Charles Holahan z Uniwersytetu Teksańskiego w Austin zauważa, że w ciągu 20 lat 69% badanych przez niego abstynentów zmarło, podczas gdy u osób pijących było to tylko 60% badanej grupy. Najdłużej wśród analizowanych przypadków żyła grupa pijących “średnie ilości”. Tylko 41% z nich umarło w badanym okresie. W analizie wzięlo udział 1824 osób. Niektórzy mogą mieć wątpliwości, że ci zupełnie niepijący kiedyś byli alkoholikami, przez co ich zdrowie “na wejściu” jest znacznie gorsze. Holahan i jego zespół stworzyli model kontrolujący przeszłe i obecne w trakcie badań czynniki zdrowotne. Nie zmieniły one wyników.

#4. Drinki sporządzane z napojów "diet" i "light" upijają szybciej

W 2013 roku czasopismo Alcoholism: Clinical and Experimental Research opublikowało wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Północnym Kentucky. Okazało się, że alkohol miksowany z napojami słodzonymi nie cukrem, a innymi substancjami ma o wiele mocniejszy efekt i szybciej trafia do krwiobiegu. Warto o tym pamiętać zamawiając w klubach – żeby za szybko nie zakończyć wieczoru.

#3. Whiskey na początku jest przezroczysta

Jednym ze znaków rozpoznawczych amerykańskiej whiskey jest jej kolor, podobnie jak charakterystyczny błękit jeansów. Ale napój nie jest taki od razu, sam alkohol pozbawiony jest koloru, napój uzyskuje go dopiero podczas leżakowania w beczkach przez 9 miesięcy, a potem ogrzewana by wydobyć kolor z rozpuszczonych w drewnie cukrów i karmelizacji tanin. Właśnie te substancje zmieniają smak napoju i decydują o jego kolorze.

#2. Amerykanie pili kiedyś więcej alkoholu niż wody

W XVII i XVIII wieku mieszkańcy Ameryki Północnej nie traktowali alkoholu jako czegoś na specjalne okazje. Był to lek praktycznie na wszystko, traktowano go także podobnie do dzisiejszych napojów energetycznych i pito w ogromnych ilościach. W 1790 roku wedle rządowych danych na jednego mieszkańca Ameryki powyżej 15 roku życia rocznie przypadało: - 129 litrów piwa i cydru - 19 ilitrów whiskey lub innych napojów spirytusowych - 4 litry wina Dodajmy dla porównania dane z 2010 roku: - 80 litrów piwa - 6 litrów napojów spirytusowych - 8 litrów wina Jednym z powodów, dla których decydowano się częściej na alkohol (dodajmy, mocno rozcieńczany) był fakt, że dostęp do czystej słodkiej wody bywał utrudniony. Podobnie w Europie w średniowieczu i wcześniej najczęściej pito rozcieńczane alkoholowe napoje, ponieważ woda do stworzenia piwa była zawsze wcześniej przegotowana, a mocniejsze napoje eliminowały potencjalnie niebezpieczne bakterie. A więc pito dosłownie – na zdrowie.

#1. Białe wino może powstawać z czerwonych winogron.

Nie oceniaj książki po okładce? Z Winami bywa podobnie. Sok wewnątrz owoców winogron jest tak naprawdę jasny. To skórka owocu zawiera pigment nadający czerwony kolor. Jeśli wyciskamy sok z obranych owoców, pozostanie biały, a jeśli będzie miał on kontakt ze skórką w czasie fermentacji uzyska nasyconą czerwoną barwę. Źródło artykułu: 1 Źródło obrazków: 1, 2, 3

2 0
Wszystkie komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj aby móc komentować!

julka832 | 2019-01-04, 10:56:43
Ciekawe
1 0